Bodem & Gezondheid

Hoe kan een gezonde bodem kanker genezen?

In 2012 stierven 15.696 Vlamingen aan kanker. Het is na hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak in Vlaanderen. En daar kunnen we iets aan doen. Want een gezonde bodem kan kanker voorkomen en zelfs genezen.

Sommige bodems die verontreinigd zijn, vormen een risico voor onze gezondheid. Een gezonde bodem bevat allerlei micro-organismen die schadelijke stoffen afbreken. Een verontreinigde bodem breekt deze stoffen minder goed af, waardoor kankerverwekkende stoffen zich kunnen opstapelen. Door juist te saneren, kunnen we dit vermijden. En kunnen we dus kanker voorkomen.

Maar een gezonde bodem kan ook kanker genezen. In onze bodem zitten namelijk nog veel onbekende biosynthetische systemen die kunnen zorgen voor nieuwe geneesmiddelen. En een groep wetenschappers van de Rockefeller universiteit gaat heel ver in die zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen. Via de site Drugs From Dirt sporen ze mensen aan om bodemstalen van over de hele wereld op te sturen. De bedoeling daarvan is om enkele duizenden stalen te verzamelen uit zeldzame biotopen die nog niet wetenschappelijk onderzocht werden. Denk maar aan grotten, eilanden, warmwaterbronnen, woestijnen en bossen in verschillende werelddelen.

De eerste resultaten zien er heel goed uit. Een bodemstaal uit een warmwaterbron in Mexico en stalen uit Braziliƫ brachten elementen boven die nieuwe kankergeneesmiddelen zouden kunnen opleveren. In het zuidwesten van de VS vonden ze mogelijk elementen om resistente tuberculosis te behandelen. En dat is nog maar het begin. Want zelfs in de kleinste hoeveelheid gezonde aarde zitten miljoenen micro-organismen. Als we die verder onderzoeken, ontdekken we mogelijk nieuwe moleculen. En die kunnen zorgen voor de geneesmiddelen van de toekomst.